norwich terrierI slutet av 1800-talet i England användes små röda terrier bland gårdarna runt om i landet. Ursprungligen så användes dessa hundar till att springa efter råttor. Även om det var en relativt vanligt förekommande hund så erkändes den först 1932 av brittiska kennelklubben som en egen ras under namnet Norwich Terrier. Hundrasen förekom med två olika typer av öron, dels hängande öron och stående öron. Dock delades rasen in endast 1964 då endast hundarna med stående öron fick gå under namnet Norwich Terrier (hängöron går numera under namnet Norfolk Terrier).

Norwich Terriern är än idag en vanligt förekommande hundras på gårdar då den anses ha ett välutvecklat vaktsinne. Vidare används hunden även som sällskapshund och då den är både lättlärd och följsam så tävlar hundrasen oftast i grenar så som agility, lydnad och viltspår

Norwich Terrierns egenskaper och temperament

Hundrasen beskrivs som en glad och pigg hund som älskar alla. Den är väldigt orädd och lätt att lära upp med ett följsamt beteende. Vidare har rasen även en jakt benägenhet men brukar inte skälla och fungerar därför bra även inom lydnadsprov. Eftersom det är en hundras som oftast inte har problem med andra hundraser och är anpassningsbar brukar den vara ett bra första alternativ om man är redo för att bli hundägare. När man fostrar en Norwich Terrier krävs oftast endast vänlighet då den snabbt lär sig och hanterar situationer positivt.

Norwich Terrier, utseende och hälsa

Detta är en av de minsta terrier raserna med en mankhöjd på cirka 25 centimeter. Dess päls skall vara nyanser av rött, vete, grizzle eller black and tan. Vita fläckar är inte önskvärt på denna hundras. Själva pälsen är relativt sträv och man bör som hundägare trimma pälsen mellan två till fyra gånger om året. Eftersom den har en extremt kort kroppsproportion så kan andningen påverkas och det finns därför specifika angivelser inom den så kallade Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) när det gäller avel. Vidare har rasen även lätt för att gå upp i vikt, vilket man bör tänka på som hundägare.