Hundstallet

hundstalletDen ideella föreningen Hundstallet arbetar med att omhänderta och vårda hundar som inte längre har något hem samt att försöka finna en ny familj till hunden. Vidare arbetar de även med bortsprungna hundar för att försöka finna deras familjer igen. Vid Hundstallet tas alla möjliga hundar emot men de som mest förekommer är större hundar med blandad härkomst som har behov av stimulans och motion. Även mindre raser förekommer, dock är det mer sällsynt. Många hundar kommer in via polisen, det allra vanligaste fallet är att det är hittehundar, det vill säga hundar som någon människa släppt ut och inte längre vill veta av.

Hur en omplacering fungerar vid Hundstallet

När en hund anländer till Hundstallet görs en individuell bedömning av hunden via det så kallade vård- och tillsynsprogrammet, där man går igenom dess fysiska nivå samt mentala status. Hunden tas emot av professionella individer, får tillsyn och omsorg. Vidare kontrolleras hundarna även av veterinärer regelbundet.

Alla hundar som skall omplaceras är veterinärbesiktigade, märkta och avmaskade samt vaccinerade. Adoptionspriset varierar mellan 3000 till 4500 kronor, vilket främst avgörs av hundens ålder. När man köper en hund via Hundstallet kan man även bli medlem och avgiften består av 250 kronor årligen. Även om det finns många intresserade familjer finns det en viss process som skall följas.

Först och främst skall en intresseanmälan genomföras för att bli ägare till en hund via Hundstallet. På så sätt får man en bild av familjen eller individen, vem personen är, vilket typ av liv man lever med mera. Man bör även beskriva vad man söker för typ av hund och vilka tidigare erfarenheter man har av att vara hundägare. Allt detta är för att man skall finna den bäst lämpade hunden som matchar den specifika eventuella hundägaren. Via deras hemsida kan man se vilka hundar som finns för adoption.