Hundar utan hem

hundar utan hem2005 startades den ideella föreningen Hundar Utan Hem med syftet att ge hundar en ny chans till ett värdigt och kärleksfullt liv. Varje år lyckas de placera om cirka 500 hundar både från Sverige och Irland. Hundar Utan Hem förespråkar mjuka metod för att kunna genomföra omplaceringar och vill säkerställa att hunden får sina behov tillgodosedda hos sin adoptivfamilj. Idag består verksamheten av cirka 20 medarbetare, med individer som genomför utvärderingen och kontakt med nya adoptivfamiljer. Vissa är utbildade hundpsykologer samt erbjuder hundkonsulter för att kunna ge tips och råd innan och efter en adoption. Eftersom det är en ideell förening är det individer som brinner för syftet att skapa trygga hem för hundarna, och arbetet genomförs alltså på fritiden utan lön.

Idag finns väldigt många hundar som behöver nya hem, vilket innebär att förening Hundar Utan Hem ibland måste säga nej till nya hundar. Det man då försöker göra är att använda det utvecklade nätverket inom området för att finna ett annat lämpligt ställe att tillfälligt placera hunden.

Hur fungerar adoption hos Hundar utan Hem?

Att vara hundägare innebär att ens egen livsstil kommer anpassas då man måste vara villig att aktivera sin hund, sätta gränser, sköta om samt ge kärlek och omsorg. Om ens hund blir sjuk behöver man kunna ta den till veterinären och bistå med eventuella mediciner. Med andra ord är hundägarskapet en typ av föräldraskap och innebär därför ett stort ansvar. Inför en adoption skall man därför tänka över sin ekonomi, sin tid att ta hand om hunden samt intresset.

Hundar utan Hem vill säkerställa att man förstår vilket ansvar man tar sig och att man ska behandla hunden som en ny familjemedlem. Vidare kräver organisationen att man försäkrar sin hund samt att den registreras vid jordbruksverket. Som en trygghet erbjuder Hundar Utan Hem en veterinärbesiktning i själva adoptionsavgiften. Man kan även vända sig till verksamheten om man behöver tips och råd om uppfostran eller träning. De hjälper även till att hitta ett nytt hem om man efter ett tag känner att hunden inte är helt rätt för ens livsstil.