Affenpinscher användes främst som sällskapshund runt om i Sydtyskland. Även om rasen först registrerades 1879 i Tyskland anser man att konstnären Albrecht Dürer (1471–1528) avbildat en Affenpinscher på träsnitt under sitt liv. Det var en mycket populär dvärghund som ursprungligen utvecklats från den strävhårige hundrasen pinschern men ansågs vara en långhårig variant av denne.

affenpinscherFörst 1896, vid en hundutställning i Berlin, som dessa hundraser skildes åt och namnet Affenpinscher fastställdes. Efter andra världskriget hade hundrasen förlorat sin popularitet och var nära att dö ut, men man lyckades ändra på detta genom avel. 1986 importerades hundrasen till Sverige och har funnits sedan dess. Affenpinscher används främst som sällskapshund men fungerar lite allround då den framförallt vill vara med och delta. Vidare är den en hundras som gillar roliga övningar och är mycket populär inom rallylydnad. Man kan aktivera sin hund genom agility, spår och sök och olika lydnadstävlingar.

Affenpinschers egenskaper och temperament

Rasens beskrivs som tillgiven och har ett fint temperament. Den är vaksam samtidigt som den vill vara till lags. Hunden är en mycket lojal mot sin ägare, tar sig själv på stort allvar och är mycket intelligent. Vidare beskrivs den även som en hundras med stort kurage som är både uthållig och glad men har samtidigt en känslig och förnäm sida. När den möter främmande individer kan den först vara vaksam vilket alltid bör respekteras, men vill efter en stund själv hälsa på människorna.

Affenpinscher är en hund med ett speciellt utseende

Hundrasen har ett ganska ovanligt ansikte med en utskjutande käke, stora mörka ögon samt ett kindskägg som står rakt ut. Det är en unik liten dvärghund vars vikt varierar mellan 4-6 kg och har en mankhöjd mellan 25-30 cm. Vidare har den ett ganska kompakt utseende då dess kroppslängd bör vara lika stor som mankhöjden. En affenpinscher bör vara svart med en relativt lättskött päls.